Poprzedni temat «» Następny temat
Makaron ry?owy

Makaron ry?owy najlepiej smakuje:
w m?ce
14%
 14%  [ 1 ]
surowy
14%
 14%  [ 1 ]
z Martini
0%
 0%  [ 0 ]
nie smakuje
14%
 14%  [ 1 ]
lubi? placki
57%
 57%  [ 4 ]
Głosowań: 7
Wszystkich Głosów: 7

Autor Wiadomość
Go Go Yubari 
Ifrit
The Debil Slayer



Wiek: 35
Dołączyła: 20 Gru 2004
Posty: 4662
Skąd: Gotham
  Wysłany: Nie 16 Paź, 2016 21:01   Makaron ry?owy

Z czym to si? je? Jak ugotowa?? W m?ce?
_________________
"Getting killed made me feel alive for the very first time"
 
 
Grzybek Z Octu 
Moderator
W?saty Pan



Wiek: 35
Dołączył: 04 Sie 2006
Posty: 581
Skąd: Z nasienia
Wysłany: Nie 16 Paź, 2016 21:07   

No nie wiem, czy zak?adaj?c taki temat nie nara?asz si? administracji tego forum. Jeszcze tylko 5 warnów i wylatujesz z k-ff. Ej, w sumie to by?oby co?, co chcia?bym zobaczy?. :D

Ale ?eby nie by?o offtopu: Lubi? taki makaron z sosem sojowym, przypraw? curry i imbirem. Szczypta cukru lub ?ycha miodu na koniec te? nie?le si? z tym miesza. Inne propozycje?

Gagagir zapewne mia?by na to jaki? fajny patent. Przewiduj? kolejn? histori? z u?yciem domestosu lub sma?eniem kaszanki bezpo?rednio na talerzu.
_________________
Frankly my dear...I don't give a damn (because you haven't brushed your pubic hair for months) !
 
 
 
Jaco 
Dark Flan
Blame yourself or god...



Wiek: 32
Dołączył: 26 Lis 2004
Posty: 1485
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: Nie 16 Paź, 2016 21:17   

Grzybek Z Octu napisał/a:
No nie wiem, czy zak?adaj?c taki temat nie nara?asz si? administracji tego forum.

Ale? gdzie?, temat zosta? za?o?ony w odpowiednim dziale, temat, zgodnie z punktem 5 regulaminu, odzwierciedla tre??, a do tego Go jest ??dny wiedzy i wida?, ?e chce zacz?? si? zdrowo od?ywia?.


Makaron ry?owy (nie myli? z makaronem ry?owym) jest bardzo klej?cy i posiada bardzo charakterystyczny smak - jak papier. Dlatego najlepiej jest go je?? z czym?, co ma smak. Ja na przyk?ad dodaj? zawsze z 3-4 ?y?eczki pesto. Inne sk?adniki to koniecznie szpinak, mo?e broku?, czasem kurczak. Raz te? robi?em z grzybkami mun, które równie? maj? charakterystyczny smak i konsystencj? - gumowy papier. Ale wszystko wymiesza?em w sosie serowym i by?o smaczne - smakowa?o jak sos serowy :)
 
 
Grzybek Z Octu 
Moderator
W?saty Pan



Wiek: 35
Dołączył: 04 Sie 2006
Posty: 581
Skąd: Z nasienia
Wysłany: Nie 16 Paź, 2016 21:23   

A podsma?asz go pó?niej na patelni czy taki zaparzany z wody wch?aniasz?
_________________
Frankly my dear...I don't give a damn (because you haven't brushed your pubic hair for months) !
 
 
 
Jaco 
Dark Flan
Blame yourself or god...



Wiek: 32
Dołączył: 26 Lis 2004
Posty: 1485
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: Nie 16 Paź, 2016 21:26   

Wch?aniam z wody. Fajny jest, bo si? klei ca?y, i podnosz?c porcj? widelcem podnosz? 1/3 talerza od razu ;]
 
 
Gveir 
Moderator
The Cyborg



Wiek: 34
Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 2959
Skąd: Newport City
Wysłany: Pon 17 Paź, 2016 10:58   

Lubi? placki.
_________________
We are the outstretched fingers,
That seize and hold the wind...
 
 
 
Jaco 
Dark Flan
Blame yourself or god...



Wiek: 32
Dołączył: 26 Lis 2004
Posty: 1485
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: Pon 17 Paź, 2016 12:31   

A jadacie Papier :> ry?owy?
 
 
Gveir 
Moderator
The Cyborg



Wiek: 34
Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 2959
Skąd: Newport City
Wysłany: Wto 18 Paź, 2016 22:24   

Jaco napisał/a:
A jadacie Papier ry?owy?

Wol? wodorosty wodorostowate w jakim? sushi.
_________________
We are the outstretched fingers,
That seize and hold the wind...
 
 
 
Grzybek Z Octu 
Moderator
W?saty Pan



Wiek: 35
Dołączył: 04 Sie 2006
Posty: 581
Skąd: Z nasienia
Wysłany: Wto 18 Paź, 2016 22:42   

Co do papieru ry?owego, najcz??ciej zjadam w sajgonkach. Widzia?em te? taki patent, w którym w namoczony papier zawija si? jakie? delikatne sa?atki warzywne. Do?? efekciarsko to wygl?da, ale co do walorów smakowych nie jestem w pe?ni przekonany.
_________________
Frankly my dear...I don't give a damn (because you haven't brushed your pubic hair for months) !
 
 
 
Jaco 
Dark Flan
Blame yourself or god...



Wiek: 32
Dołączył: 26 Lis 2004
Posty: 1485
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: Sro 19 Paź, 2016 08:09   

Gveir napisał/a:
Wol? wodorosty wodorostowate w jakim? sushi.

No ja w sumie te?

Grzybek Z Octu napisał/a:
Co do papieru ry?owego, najcz??ciej zjadam w sajgonkach. Widzia?em te? taki patent, w którym w namoczony papier zawija si? jakie? delikatne sa?atki warzywne. Do?? efekciarsko to wygl?da, ale co do walorów smakowych nie jestem w pe?ni przekonany.

Ta, sajgonki to jedno. Ja zawsze owijam krewety w Papierze :> ry?owym, które wrzucam potem na patelni?. Ostatnio próbowa?em 2 razy "opanierowa?" w tempurze, ale co? mi nie wysz?o. Nie wiem, czy za ma?o tego proszku da?em, czy dlatego, ?e ola?em "lód", o którym wspominali w sposobie przygotowania :lol:
 
 
mroczna sarna 
Cactuar
Live long and prosper



Wiek: 38
Dołączyła: 31 Maj 2009
Posty: 212
Wysłany: Sro 19 Paź, 2016 09:00   

Jaco, tempura i zdrowe jedzenie nie id? w parze.

Ostatnio, na zlocie pod Warszaw?, zrobi?em japo?skie ?niadanie dla 30 osób. Zell si? upar?, ?ebym zrobi? (przywioz?em maszyn? do gotowania ry?u), cho? mówi?em mu, ?e ludziom smakowa?o nie b?dzie. Wywali?em kup? kasy w b?oto, bo jakie? 80% ludzi wywali?o swoje porcje do smieci.

Prawie nikt nie tkn?? natto - najdro?szy sk?adnik ?niadania, a? ?al by?o patrze? na kolejk? do smietnika.

Z miso wi?kszo?? wywali?a wakame, jeden znajomy stwierdzi?, ?e doprawi je sobie sosem Jacka Danielsa (no comment)

Us?ysza?em te?, ?e tofu jest bez sensu. Cokolwiek to znaczy :D Nigdy wi?cej nie zrobi? im japo?skiego ?arcia.
_________________

Yakuza 0 (PS4)
, World of Final Fantasy (PS4), Tales of Berseria (PC)&(PS4)
 
 
Jaco 
Dark Flan
Blame yourself or god...



Wiek: 32
Dołączył: 26 Lis 2004
Posty: 1485
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: Sro 19 Paź, 2016 09:27   

mroczna sarna napisał/a:
Jaco, tempura i zdrowe jedzenie nie id? w parze.

erm... off top ;]

Ale serio, u?ywasz? Znasz jaki? niezawodny sposób na rozrabianie tego ciasta?

mroczna sarna napisał/a:
Wywali?em kup? kasy w b?oto, bo jakie? 80% ludzi wywali?o swoje porcje do smieci.

Dranie! qfas, co masz do powiedzenia? :>


Miso te? musia?bym kiedy? spróbowa? zrobi? - uwielbiam!
 
 
Grzybek Z Octu 
Moderator
W?saty Pan



Wiek: 35
Dołączył: 04 Sie 2006
Posty: 581
Skąd: Z nasienia
Wysłany: Sro 19 Paź, 2016 22:23   

Tempura wcale nie b?dzie tu offtopem. Te? poluj? na dobry przepis. Gotuj? nienajgorzej, ale na japo?skiej kuchni nie znam si? wcale (nie jara mnie to jako? bardzo). Mimo to, naogl?da?em si? mnóstwa filmików na yt jak zrobi? *prawdziw?* tempur?: rzecz jasna ka?dy przepis jest inny. Niektóre sprawdzi?em, ale ?adna tempura nie wysz?a mi tak chrupi?ca i lekka jak w sushi barze. Podejrzewam, ?e bardzo istotna jest lodowata woda a jeszcze bardziej opanowanie samej techniki panierowania/sma?enia.

mroczna sarna napisał/a:
Ostatnio, na zlocie pod Warszaw?, zrobi?em japo?skie ?niadanie dla 30 osób. Zell si? upar?, ?ebym zrobi? (przywioz?em maszyn? do gotowania ry?u), cho? mówi?em mu, ?e ludziom smakowa?o nie b?dzie


Dlaczego za?o?y?e?, ?e ludziom to nie podejdzie? Czy ta kombinacja smaków jest poza Japoni? ogólnie przyj?ta za wstr?tn?, ?e tylko hardkorowcy mog? si? pokusi? o spróbowania, tak jak np azjatycki Balut?

Cytat:
natto

Cytat:
miso


Wygoglowa?em. Fraza "sfermentowana soja" nie zach?ci?aby mnie do spróbowania, ale jak bym mia? okazj?, to zrobi?bym to z szacunku dla produktu, który ma jak?? tradycj?.

Cytat:
jakie? 80% ludzi wywali?o swoje porcje do smieci.

To ju? jest skurwysy?stwo, naprawd? przykre. Wspó?czuj? tego do?wiadczenia. No chyba, ?e co? spapra?e? i by?o obiektywnie nie do prze?kni?cia. To wtedy nie wspó?czuj? i dobrze Ci tak. :>
_________________
Frankly my dear...I don't give a damn (because you haven't brushed your pubic hair for months) !
 
 
 
mroczna sarna 
Cactuar
Live long and prosper



Wiek: 38
Dołączyła: 31 Maj 2009
Posty: 212
Wysłany: Czw 20 Paź, 2016 09:07   

Grzybek Z Octu napisał/a:
Tempura wcale nie b?dzie tu offtopem. Te? poluj? na dobry przepis. Gotuj? nienajgorzej, ale na japo?skiej kuchni nie znam si? wcale (nie jara mnie to jako? bardzo). Mimo to, naogl?da?em si? mnóstwa filmików na yt jak zrobi? *prawdziw?* tempur?: rzecz jasna ka?dy przepis jest inny. Niektóre sprawdzi?em, ale ?adna tempura nie wysz?a mi tak chrupi?ca i lekka jak w sushi barze. Podejrzewam, ?e bardzo istotna jest lodowata woda a jeszcze bardziej opanowanie samej techniki panierowania/sma?enia.

mroczna sarna napisał/a:
Ostatnio, na zlocie pod Warszaw?, zrobi?em japo?skie ?niadanie dla 30 osób. Zell si? upar?, ?ebym zrobi? (przywioz?em maszyn? do gotowania ry?u), cho? mówi?em mu, ?e ludziom smakowa?o nie b?dzie


Dlaczego za?o?y?e?, ?e ludziom to nie podejdzie? Czy ta kombinacja smaków jest poza Japoni? ogólnie przyj?ta za wstr?tn?, ?e tylko hardkorowcy mog? si? pokusi? o spróbowania, tak jak np azjatycki Balut?

Cytat:
natto

Cytat:
miso


Wygoglowa?em. Fraza "sfermentowana soja" nie zach?ci?aby mnie do spróbowania, ale jak bym mia? okazj?, to zrobi?bym to z szacunku dla produktu, który ma jak?? tradycj?.

Cytat:
jakie? 80% ludzi wywali?o swoje porcje do smieci.

To ju? jest skurwysy?stwo, naprawd? przykre. Wspó?czuj? tego do?wiadczenia. No chyba, ?e co? spapra?e? i by?o obiektywnie nie do prze?kni?cia. To wtedy nie wspó?czuj? i dobrze Ci tak. :>


Chodzi o to, ?e tempura nawet nie sta?a ko?o zdrowego jedzenia. Ja, mimo, ?e kusi?o - nie jada?em tak t?ustych rzeczy, raczej z dala od g??bokiego oleju i ramenów si? trzyma?em. No, ale co kto lubi. Tak w ogóle, to tempura (a w zasadzie sposób przygotowania, ciasto i g??boki olej) jest wp?ywem portugalskich podró?ników.

Za?o?y?em, bo tradycyjne japo?skie ?niadania, s? jak tradycyjne japo?skie desery - specyficzne. Czy przyj?to je za wstr?tne, tego nie wiem; po prostu Japo?czycy takim natto karmi? ju? po?toraletnie dzieci, przyzwyczajaj?c je do tego charakterystycznego smaku i niezbyt przyjemnego zapachu. Ja nie mia?em ?adnych problemów z przyswojeniem sobie tych specja?ów, ale wiem, ?e ma?o któremu Europejczykowi przesz?oby to przez gard?o.

Eeee tam, zaraz skurwysy?stwo. Sta?o si? dok?adnie tak, jak przewidzia?em - czyli na sam widok ci?gn?cych si? ziarenek i ich zapachu, wi?kszo?? podzi?kowa?a. Zdziwi?a mnie jednak niech?? do wakame w miso - akurat w grupie ludzi, którzy podobno tak kochaj? wszystko co japo?skie, my?la?em, ?e takie rzeczy jak nori czy wakame b?d? uwielbiane.
No i nie by?o mi przykro, ?e ludziom nie smakowa?o, tylko odezwa?o si? moje wychowanie - za m?odu nauczono mnie, ?e jedzenia si? nie wyrzuca i to st?d moja reakcja.

Fajnie, ?e napisa?e?, i? spróbowa?by? cho?by dla poszanowania tradycji. Wychodzi?em z takiego samego za?o?enia, mieszkaj?c w Japonii.
_________________

Yakuza 0 (PS4)
, World of Final Fantasy (PS4), Tales of Berseria (PC)&(PS4)
 
 
Go Go Yubari 
Ifrit
The Debil Slayer



Wiek: 35
Dołączyła: 20 Gru 2004
Posty: 4662
Skąd: Gotham
Wysłany: Czw 20 Paź, 2016 11:54   

Ja nie widz? sensu w gotowaniu czego?, co - jak raczej przewidzia?e? - ma?o komu smakuje i trzeba dzieci od ma?ego przyzwyczaja?, by to lubi?y. Skoro zaczynaj? ju? w tak m?odym wieku, to serwowanie czego? takiego doros?ym i do tego Europejczykom, to strza? w kolano i marnotrastwo czasu, energii i jedzenia. Niby ok, bo "?eby spróbowali", ale jak mieli tylko takie ?niadanie, to mi ich ?al. To, ?e Tobie co? smakuje, nie znaczy, ze innym podejdzie. A jako, ze si? tego spodziewa?e?, to nie wiem czy to Twój egoizm czy ignoranctwo przemówi?y. Ach, no tak, Zell si? upar?. Nie mam jednak w?tpliwo?ci, ?e w kuchni Japo?skiej znalaz?oby si? co? bardziej przyst?pnego dla europejskich kubków smakowych. Nie, nie próbowa?am, ale mia?am do czynienia z Japo?skimi "deserami" i je?li ?niadanie by?o jeszcze bardziej blah, to wspó?czuj? tym 30 osobom.... Czasem zwyk?a jajecznica jest najlepsza ;)
_________________
"Getting killed made me feel alive for the very first time"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 15